Konkurrentens navn i Adwords

22. februar 2019

Oplever du, at dine konkurrenter bruger din virksomheds navn i deres Adwords, eller overvejer du at bruge deres? En ny afgørelse fra Sø- og Handelsretten har lagt linjen for anvendelse af konkurrenters firmanavn i forbindelse med Adwords markedsføring.

Må du bruge konkurrentens navn i dine Adwords-annoncer?

Hos IMPACT får vi ofte henvendelser fra kunder, der oplever at konkurrenter benytter sig af kundens firmanavn eller kendetegn i Adwords-annoncer og keywords.

Vores normale råd i den situation er, at kunden kontakter konkurrenten og gør opmærksom på, at det ikke er god skik at gøre brug af andres varemærker og kendetegn.

I en ny afgørelse har Sø- og Handelsretten nu slået fast, at virksomheder faktisk ikke må bruge konkurrenters firmanavne og forretningskendetegn som keywords eller i annoncer, når de laver søgeordsannoncering. Gør de det alligevel, kan virksomheden være erstatningspligtig over for konkurrenten.

Afgørelsen fra Sø- og Handelsretten er faldet i en sag, hvor Just-Eat havde brugt Easy2Eat som et keyword i Adwords. Easy2Eat er dog også navnet på en af Just-Eat’s konkurrenter, og ejeren af Easy2Eat lykkedes i første omgang med at få Just-Eat til at stoppe brugen af firmanavnet som keyword.

Da Just-Eat igen begyndte at bruge Easy2Eat som keyword i deres Adwords, krævede ejeren af sidstnævnte erstatning. Just-Eat ville dog ikke betale – blandt andet fordi Easy2Eat ikke var et registreret varemærke.

Sø- og Handelsretten vurderede dog, at Just-Eat’s brug af Easy2Eats forretningskendetegn var i strid med markedsføringsloven – blandt andet fordi der var risiko for, at kunderne kunne forveksle de to virksomheder. Derfor måtte Just-Eat betale et vederlag til Easy2Eat.

Afgørelsen understreger med al tydelighed, at du skal gå grundigt til værks, når du arbejder med Adwords – og at der ikke er nogen lette løsninger. Brug af konkurrenters forretningskendetegn er altså ikke kun dårlig stil – det er ikke tilladt – uanset om der er tale om registrerede varemærker eller ej.